این روزها که صحبت از مفهوم برند و برندینگ بسیار رایج شده و اغلب افراد به دنبال معرفی برند خود به صورت شخصی یا کسب و کار هستند تا بازار را از آن خود کنند، داشتن اطلاعاتی لازم و کوتاه در مورد انواع برند، میتواند به شما کمک کند تا استراتژی بازاریابی درستی برای خود تعریف کنید. با توجه به اهمیت این موضوع، من، دکتر بهروز، قصد دارم دراین مقاله شما را با انواع برند به صورت مقدماتی آشنا سازم. پس همچنان همراهم باشید.
چند نوع برند داریم؟
شاید اغلب ما، تصور کنیم که برند یک تعریف واحد و مشخص در دنیای مارکینگ دارد و براساس آن، انواع برند؛ چند مدل ساده، بیش نیستند. در حالیکه این باور اشتباه بوده و در بازار رقابت بیش از 19 نوع برند مختلف و به دنبال آن استراتژیهای متفاوت وجود دارد.
1. برند شخصی (Personal brand)
برند شخصی بین مردم به عنوان برند فردی یا (Individual Brand) نیز شهرت دارد. در این مدل، تعریف برند، پیرامون یک شخص، به جای کسب و کار یا شرکت تجاری میچرخد. برخی از کارشناسان و متخصصان بازاریاب، در انتخاب برند شخصی به عنوان یک مدل از انواع برند تردید دارند و معتقدند که در پرسنال برندینگ، فرد، فاقد یک مدل کسب و کار واحد برای اجرا و استراتژی بازاریابی است. از جمله نمونههای Personal branding میتوان به فلئونسرها و سلبریتیها اشاره کرد. سلبریتیها از نام، تصویر و استعدادشان به عنوان بخشی از کار استفاده میکنند. فریلنسرها، نیز دارای چندین نمونه کار یا وبسایت حرفهای هستند و تخصصشان را آنجا معرفی کرده و دربارهی جزییات محصولاتشان و یا خدماتی که ارائه میدهند، آنجا صحبت میکنند.
2. برند محصول (Product brand)
استراتژی Product brand برپایهی تفاوت محصولات شما با سایر رقبا طراحی شدهاست. به طور مثال اگر شما در زمینهی تولید غذای خانگی برای حیوانات فعالیت میکنید، ممکن است با ارائه بستهبندیهای شیک و لوگوی منحصر به فرد، مشتریانتان را متوجه تفاوت محصولات خود با رقبا کنید. اغلب انواع برندهای معروف دنیا در این نوع قرار میگیرند. اگر بخواهیم به صورت خلاصه دربارهی برند محصول صحبت کنیم، باید بگوییم: Product brand یکی از انواع برند است که روی بهبود درک و دیدگاه مشتریان نسبت به محصولات و کالاها کار میکند.
3. خدمات برند (Service brand)
Service brand هماانطور که از نامش پیداست، یک مدل دیگر از انواع برند است که به ارائه خدمات متنوع شهرت دارد. این نوع برند، کارکردی مشابه برند محصول دارد، اما از آن سختتر و پیچیدهتر بوده و رقبا با توجه به خدمات متنوعی که ارائه میکنند، با هم رقابت دارند.
4. برند خرده فروشی (Retail brand)
برند خرده فروشی، یکی دیگر از انواع برندهاست که به فروشگاههای خرده فروشی اختصاص دارد. در این شیوهی طراحی استراتژی بازاریابی شرکتها باید طراحی فیزیکی شرکت خود را متفاوت و متمایز انجام دهند. خصوصیاتی همچون چیدمان محصولات در فروشگاه، نورپردازی، موسیقی، کفپوش از جمله ویژگیهای برجسته هستند که در هنگام بازدید از فروشگاه توجه مشتری را به خود جلب میکنند.
در این شیوه، خردهفروشان باید روی تجربه خرید مشتری سرمایهگذاری و توجه کرده و آن را تبدیل به یک تجربهی منحصر به فرد کنند. به طور مثال، دو فروشگاه لباس که محصولات مشابه ارائه میدهند، میتوانند با نحوه چیدمانشان، نوع موسیقی که استفاده میکند، لباسهایی که دارند، با هم رقابت کنند.
5. برند فرهنگی یا جغرافیایی (Cultural or geographic brand)
یکی از رایجترین مدلهای انواع برند، برند فرهنگی یا جغرافیایی به نام Cultural or geographic brand است که در صنعت گردشگری و سفر از آن استفاده میشود. در این نوع برندسازی از نمادهای فرهنگی یا منطقهای قابل تشخیص، برای تبلیغ یک محصول یا خدمات استفاده میشود. به طورمثال یک نانوایی، در تولید شیرینیهای فرانسوی، به تولید محصولاتی با نماد برج ایفل یا پرچم فرانسه میپردازد و همه را متوجهی مهارتش و علاقهاش به آن آب و خاک میکند.
6. برند شرکتی (Corporate brand)
برند شرکتی، به تصویر و هویت یک شرکت و شیوهی ارائه آن به مشتریان اشاره میکند. اغلب متخصصان بازاریابی با ساخت برند شرکتی، میخواهند نشان دهند که چگونه یک سازمان برای مشتری قابل درک خواهد بود. نام برند، نشان دهندهی ارزشها، صدای برند و پیامهای اوست. به طور مثال با دیدن لوگوی اپل چه چیزهایی به ذهنتان خطور میکند؟ قیمت بالا، استیو جابز، خلاقیت، نوآوری، ثبات، ایمن، سرعت و… .
7. برند اینترنتی (Online brand)
برند اینترنتی یا آنلاین، همانطور که از نامش پیداست به بهرهبرداری از اینترنت در راستای برندسازی میپردازد. در واقع متخصصهای بازاریابی شرکتها، با طراحی و بهینهسازی وب سایت، بلاگها، رسانههای مختلف اجتماعی، انتشار رسانههای چاپی، ویدیویی و… به شرکتها کمک میکنند تا از بستر رایگان اینترنت به صورت آنلاین و در جهت معرفی خود استفاده کنند.
8. برند آفلاین (Offline brand)
برند آفلاین یکی از انواع برند است که در فضایی دور از اینترنت و در دنیای فیزیکی و واقعی اتفاق میافتد و به آن «بازاریابی سنتی» نیز میگویند. چاپ روی بیلبوردها، تبلیغات چاپی، تبلغات تلویزیونی و رادیویی، طراحی یک فروشگاه خردهفروشی، پوشیدن لباسهای فرم یکسان توسط کارمندان و … همگی از مصادیق Offline brand هستند.
9. برندسازی ویرانگر (Disruptive branding)
یکی دیگر از انواع برند، استراتژی برندسازی ویرانگر است که در آن بازاریابان روشهای موجود را به چالش کشیده و به ارائه محصول و روشهای جدید بازاریابی میپردازند. به گونهای که عرصه، برای رقبا تنگ میگردد.
در Disruptive branding، تدوام خلاقیت و پیدا کردن روشهای جدید بازاریابی، بسیار مهم است و باید به طور مداوم اتفاق بیفتد تا عرصه بر رقبا، تنگ باقی بماند. در صورتیکه ارائه ایدههای خلاقانه به هر دلیلی ادامه نداشته باشد، روشی بیهوده به حساب میآید. چون پس از مدتی به جای خارج کردن رقبا از میدان، خود برند از دور رقابت خارج میگردد.
10. نام تجاری نوآورانه (Innovative branding)
Innovative branding مدلی دیگر از برندسازی است که از آن برای معرفی محصولات و یا خدمات غیرمتعارف استفاده میشود. به طور مثال اگر محصول یا خدمتی در بازار جدید است و نمونهی مشابه آن در گذشته وجود نداشتهاست، از Innovative branding برای تبلیغ آن استفاده میکنند.
11. ارزش برند (Brand Value)
Brand Value نوعی دیگر از انواع برند است که در آن متخصصهای بازاریاب با ارائه راهکارهای مناسب، مقرون به صرفه بودن یک محصول را ارتقا میبخشند. این شیوهی بازاریابی، اغلب مشتریانی را جذب میکند که نسبت به قیمت حساس هستند.
12. عملکرد برندسازی (Performance branding)
این شیوهی برندسازی، مناسب محصولاتی است که قرار است، بسیار باکیفیت ارائه شوند. بازاریابان اغلب برای خدماتی همچون قابلیت اطمینان، کارایی و ثبات محصول سراغ Performance branding میروند. به طور مثال انواع برند ماشین میتوانند با کمک عملکرد برندسازی، روی قابل اعتماد و ایمن بودن محصولاتشان تبلیغ کنند.
13. برندسازی تجربه (Experience branding)
Experience branding یکی دیگر از انواع برندهاست که به ترویج احساسات و تجارب مشتری در هنگام استفاده از محصول میپردازد. برندسازی تجربه بیشتر در صنایع یا رخدادهایی استفاده میشود که مشتری در یک تجربه و یا فرصت خاص همچون مسابقه، نمایش از این برند استفاده کرده و حس یا تجربهاش را در اختیار مشتری میگذارد.
14. برندسازی فردی یا (Individual branding)
از برندسازی فردی برای معرفی برند محصول، یا خدمات به صورت شخصی استفاده میکنند.
15. برندسازی گروهی
برندسازی گروهی به وضعیتی اشاره میکند که در آن چندین هویت برند، تحت یک موجودیت واحد باهم ترکیب میشوند. به طور مثال شرکتی که یک استودیوی انیمیشنسازی و یک موسسه تولید فیلمهای اکشن دارد و از سوی دیگر به تولید کالا نیز میپردازد. در چنین شرایطی، با اینکه هرکدام از آنها مستقل هستند، اما همه تحت تأثیر هویت جمعی شرکت، قرار دارند.
16. برندسازی لوکس(Luxury branding)
Luxury branding یکی دیگر از انواع برندسازی است که بر کیفیت بالا و انحصاری بودن محصولات یا خدمات تاکید دارد و به سطحی از طبقات اجتماعی اختصاص دارد که نسبت به قیمت حساس نیستند و از برندهای لوکس به عنوان ابزاری برای برندسازی خود استفاده میکنند.
17. برندسازی رویداد (Event branding)
برندینگ رویداد، ساختاری مشابه برندینگ تجربه دارد و به حضور مشتریان بالقوه، در یک رویداد یا فرصت به منظور تبلیغات اشاره میکند. این رویداد درصورتیکه ساختار موثر و کارآمدی داشتهباشد، شرکت کنندگان را ترغیب میکند تا حضور داشتهباشند.
18. برندسازی با برچسب خصوصی (Private-label branding)
Private-label branding یکی دیگر از انواع برند است که توسط یک شخص ثالث تولید شده و در اختیار خردهفروشان به دو صورت آنلاین و آفلاین قرار میگیرد. در این جور مواقع، برند از خود محصولی تولید نکرده و شرکتی واسطه، محصولاتش را بدون برچسب تولید کرده و در اختیار شرکت ما میگذارد تا با زدن برچسب خصوصی، محصول را از آن خود کنند.
19. برندسازی رسانهای (Media branding)
برندسازی رسانهای نوعی دیگر از انواع برند است که رسانه به تولید محتوا با فرمتهای مختلف برای مخاطب خاص و تعریف شده میپردازد. محتواهای تولید شده، فرمتهای مختلف همچون وبلاگ، پادکست، ویدیو، مجلهها و کتابهای الکترونیک دارند.
و اما در آخر
در این مقاله سعی کردم؛ شما را با انواع برند آشنا سازم. من در وبلاگ دکتر بهراد، به همراه « موسسه فرهنگی هنری ره آفرینان دانش راد» تلاش میکنیم، تا با زبانی ساده و روان، اما دقیق، شما را با مفاهیم مختلف مارکتینگ آشنا سازیم.
موسسه فرهنگی هنری ره آفرینان دانش راد، در راستای فرهنگسازی و تولید محتوای باب میل قشر جوان و نوجوان، فعالیتش را از سال 1398 آغاز کردهاست. این مجموعه خدمات متنوع در زمینههای مختلف تبلیغات، برگزاری گالری، مستندسازی، تولید محتوا، خدمات مشاورهای در زمینههای مدیریت امور فرهنگی، مطبوعاتی و سینمایی دارد. چنانچه در این راستا، پرسشی ذهنتان را درگیر کرده، میتوانید با من، دکتر بهراد یا موسسه در ارتباط باشید. ما در کمترین زمان، بدون اتلاف وقت، پاسخگو خواهیم بود.
منبع: indeed